Τίτλος

Νομός

Κατηγορία

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ? ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΜΟΝΟΠΕΤΡΟ !!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ? ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΜΟΝΟΠΕΤΡΟ !!

 
Μονόπετρο;  –  «Yes, I do !»

Αν έχετε απαντήσει αυτές τις 3 απλές λεξούλες –ή «δέχομαι αν προτιμάτε– στην πρόταση γάμου που ο αγαπημένος σας μόλις σας έκανε, πρέπει μόλις να κρατήσατε στο χέρι σας ένα μονόπετρο πολύ όμορφο, λαμπερό και μάλλον αρκετά ακριβό..Θέλετε να αφιερώσετε 2 λεπτά να μάθετε λίγα πράγματα για το μονόπετρο που θα σας συντροφεύει για μια ζωή;

 

Το διαμάντι

Η «καρδιά» του μονόπετρου βρίσκεται σε μία ελληνική λέξη : Αδάμας. Που σημαίνει αδάμαστος, αυτός που δεν δαμάζεται, δηλαδή… διαμάντι. Η σκληρότητα αυτού του υλικού ήταν το χαρακτηριστικό που του έδωσε το όνομά του και δεν είναι παρά…άνθρακας που έμεινε χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια στη γη και σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση και θερμοκρασία. Μόλις στα μέσα της περασμένης χιλιετίας έγινε δυνατό το ορυκτό αυτό να δαμαστεί και να γίνει κόσμημα. Με την κοπή Brilliant (= λαμπρός) μάλιστα, που πρότεινε ένας γεμολόγος στις αρχές του 20ου αιώνα και την επιτυχημένη διαφημιστική φράση “Diamonds are forever” το μονόπετρο βρέθηκε στον παράμεσο των περισσότερων γυναικών που είπαν «δέχομαι!»

Διαμάντι ή Brilliant; Διαμάντι σε κοπή Brilliant εννοούμε εν συντομία. Η πρώτη ύλη, το διαμάντι, κόβεται σε ένα πρίσμα 58 εδρών (επιφανειών) ώστε να μπορεί να διαθλά το φως με τέτοιο τρόπο που να γίνεται πραγματικά λαμπερό. Αυτή η κοπή φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πέτρες. Επίσης υπάρχουν και άλλες κοπές, όπως το καρέ ή princess (τετράγωνο), μπαγέτα ή baquette (ορθογώνιο), σχήμα καρδιάς, οβάλ, δάκρυ κ.α.

Τα χαρακτηριστικά ενός Brilliant είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Αξιολογείται (και προφανώς κοστολογείται) βάσει τεσσάρων χαρακτηριστικών : τα 4C’s. Carat, Clarity, Color & Cut.

1) Carat (= βάρος): Το καράτι (στις πέτρες) είναι μονάδα μέτρησης βάρους και αντιστοιχεί στο 1/5 του γραμμαρίου. Όταν λοιπόν συγκρίνουμε καράτια συγκρίνουμε βάρος, όχι μέγεθος.
2) Clarity (=καθαρότητα): Με μεγεθυντικό φακό και ανάλογα με τα ψεγάδια μιας πέτρας διαχωρίζεται από «άψογη» ως «με πολύ εμφανή ψεγάδια» σε: FL, IF, VVS, VS, SI, I, κλπ.
3) Color (= χρώμα): Η πιο διαδεδομένη κατηγοριοποίηση είναι από «σπάνια άχρωμο» ως «κίτρινο», «καφέ» κλπ με τα γράμματα: D, E, F, G, H, I, J, κλπ, όπου, όσο πιο λευκό είναι το Brilliant τόσο πιο ακριβό είναι.
4) Cut (=κοπή): Έχει σχέση με την ποιότητα της κοπής, την ακρίβεια, τη συμμετρία, το φινίρισμα, παράμετροι που συμβάλλουν καθοριστικά στην τελική αποτίμηση της πέτρας.

Ποιος αποφασίζει για την ποιότητα μιας πέτρας;
Από διεθνώς αναγνωρισμένα γεμολογικά ινστιτούτα, μέχρι ανεξάρτητους Έλληνες γεμολόγους, η εκτίμησή της μπορεί να γίνει με μία πλήρη απεικόνιση κάθε γεωμετρικής λεπτομέρειας, ως μία απλή απόδοση βάρους – καθαρότητας – χρώματος. Η πιστοποίηση κοστίζει ανάλογα με το μέγεθος και την αξία της πέτρας και με το ποιος την εκδίδει. Μπορούν να διαθέτουν ένα μοναδικό barcode στο πλάι της πέτρας ή ακόμη  να έρχονται σφραγισμένες στα χέρια σας.

Μέχρι που θέλετε να φτάσετε για να αγοράσετε ένα μονόπετρο με διαμάντι;
Ο κανόνας είναι απλός και παλιός. Η σχέση ποιότητας – ποσότητας. Ένα Brilliant μπορεί να είναι έχει πολύ καλά ή μέτρια χαρακτηριστικά / πιστοποίηση / τιμή. Εσείς θα ορίσετε τα κριτήρια με βάση τις προτεραιότητές σας.

 

Το δαχτυλίδι

Ένα Brilliant τοποθετείται συνήθως σε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι λευκόχρυσο 18 καρατίων.

Τα καράτια (Karats), όσον αφορά στα μέταλλα προσδιορίζουν την περιεκτικότητα του κοσμήματος σε καθαρό χρυσό. Λέγοντας 24Κ εννοούμε τον καθαρό χρυσό (περιεκτικότητα 1000/1000). Τα 18Κ έχουν 18 μέρη καθαρό χρυσό και τα υπόλοιπα 6 άλλα μέταλλα (750/1000). Ομοίως στα 14Κ έχουμε 14 (585/1000) κ.ο.κ. Όσο κατεβάζουμε τα καράτια, το κόσμημα γίνεται πιο σκληρό (και πιο οικονομικό) αλλά θα χάνει σε λεπτομέρειες. Στο μονόπετρο, τα Κ18 είναι μία καλή επιλογή, ώστε όταν καρφώνεται τελικά η πέτρα το αποτέλεσμα να είναι εξίσου όμορφο και ασφαλές.
Ο λευκόχρυσος και η πλατίνα δεν είναι το ίδιο. Ως χημικό στοιχείο η «πλατίνα (Pt)» ονομάζεται και «λευκόχρυσος», αλλά στην ορολογία που έχει καθιερωθεί σήμερα τα διακρίνουμε ως εξής: Η «πλατίνα» είναι ένα μέταλλο πιο σπάνιο, σκληρό, βαρύ και ακριβό από τον χρυσό, δουλεύεται σχεδόν ατόφια και ως μονόπετρο είναι ανθεκτικό, αλλά πολύ ακριβό μόλις προσθέσουμε και το κόστος του Brilliant. Ο «λευκόχρυσος» εννοείται ως «χρυσός λευκού χρώματος με επίστρωση πλατίνας», δηλαδή είναι χρυσός διαφόρων καρατίων που με τις κατάλληλες προσμείξεις γίνεται λευκός. Η τελική εμφάνιση επιτυγχάνεται με επιπλατίνωση.

Σήμερα τα σχέδια για μονόπετρο που είναι κυρίως στη μόδα είναι λιτά, λεπτά, με 4 δόντια να κρατάνε την πέτρα, αναδεικνύοντας έτσι περισσότερο τη λάμψη και την ομορφιά του Brilliant. Ένα σχέδιο που επίσης ξεχωρίζει είναι η φλόγα, στο οποίο τα δόντια περιστρέφονται μέχρι να φτάσουν στην πέτρα. Μην ξεχνάτε ότι το μονόπετρό σας θα φοριέται σχεδόν καθημερινά και πολλές φορές πλάι σε μια βέρα ή άλλο λεπτό δαχτυλίδι.

Εναλλακτικές επιλογές

Για εσάς που θέλετε να διαφοροποιηθείτε από την κλασική εικόνα του μονόπετρου, μπορείτε να το επιτύχετε με κάποια άλλη πολύτιμη πέτρα, όπως το ζαφείρι, το ρουμπίνι, το σμαράγδι, τον αμέθυστο και άλλες. Μπορεί η κοπή να μην είναι Brilliant και να προτιμήσετε Princess Cut ή Heart-Shaped. Ακόμη να συνοδεύεται από πλαϊνές μικρότερες πολύτιμες πέτρες, όπως η ροζέτα, που είναι κυρίως μια οβάλ πέτρα περιστοιχισμένη από μικρότερες στρογγυλές. Αν επιλέξετε μονόπετρα από κίτρινο ή ροζ/κόκκινο χρυσό να υπολογίσετε ότι θα περιορίσουν λίγο τη λάμψη μιας άχρωμης πέτρας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν συνθετικά διαμάντια και απομιμήσεις διαμαντιών και πολλά από αυτά δύσκολα αναγνωρίζονται. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να είναι σαφές τι αγοράζετε  – μεγάλες προσφορές σε αληθινά πολύτιμα αντικείμενα δεν υπάρχουν. Το διαμάντι δεν είναι άφθαρτο. Μην το υποβάλετε ποτέ σε ακραία αλλαγή θερμοκρασίας. Ένα δυνατό χτύπημα λόγω της σκληρότητάς του μπορεί να του προκαλέσει θραύση. Τα λευκόχρυσα κοσμήματα κάθε λίγα χρόνια χρειάζονται ξανά επιπλατίνωση. Με λίγο χλιαρό νερό, υγρό πιάτων και μια παλιά οδοντόβουρτσα καθαρίστε το διαμάντι σας ειδικά στο κάτω μέρος. Αν το έχετε χρόνια θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. Το μονόπετρο μπορεί να αλλάξει νούμερο εκ των υστέρων χωρίς να αλλοιωθεί το σχέδιό του. Αν διαπιστώσετε κάποια φθορά στο δέσιμο της πέτρας, απευθυνθείτε εγκαίρως στον κοσμηματοπώλη σας.

Τελική απόφαση

Όλες οι πέτρες διατίθενται με ένα πιστοποιητικό. Μη διστάσετε να δείξετε εμπιστοσύνη στον κοσμηματοπώλη σας αν δεν σας έχει δώσει λόγο για το αντίθετο. Τα μονόπετρα φοριούνται από γυναίκες, αλλά συνήθως αγοράζονται από άνδρες.

Αν είστε άνδρας το κείμενο αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να έχετε μία καλύτερη εικόνα για το μονόπε

τρο δαχτυλίδι που θέλετε να προσφέρετε. Παρατηρήστε τις προτιμήσεις της συντρόφου σας πριν βάλετε το προσωπικό σας γούστο. Θα σας βοηθήσει πολύ όταν θα βρεθείτε αντιμέτωπος με μία συλλογή μονόπετρων που κανονικά θα σας έμοιαζαν όλα ίδια. Δεν είναι.

Αν είστε γυναίκα βοηθήστε δείχνοντας τις προτιμήσεις σας νωρίτερα, αλλά πολύ διακριτικά. Μπορείτε πάντα στο μέλλον να κρατήσετε την πέτρα και να αλλάξετε δέσιμο στο δαχτυλίδι. Μη χαλάσετε την έκπληξη γιατί η στιγμή που θα σας το προσφέρει είναι ιερότερη από το ίδιο το μονόπετρο. Και δεν επαναλαμβάνεται.

Τα μονόπετρα για κάποιους είναι επένδυση, στολίδι, must, ή απλή ματαιοδοξία.
Ότι κι αν συμβολίζει ένα μονόπετρο, σίγουρα θα αναγνωρίσετε σε αυτό ένα μικρό θησαυρό, μόνο και μόνο γιατί κάποιος σας το προσφέρει με όλη του την αγάπη.

 

Πηγή : www.tsaldaris.gr

 

Σημείωμα εκδότη

Μέσα σε 25 χρόνια έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει πολλά. Όμως, αν κάτι μένει ίδιο για εμάς, αυτό είναι το πάθος και η αγάπη για τη δουλειά που κάνουμε και ο σεβασμός προς τους συνεργάτες και αναγνώστες μας.

Περισσότερα

Σημαντικό!

Εάν έχουν γίνει αλλαγές στα στοιχεία της επιχείρησής σας (δραστηριότητες, επωνυμία, στοιχεία επικοινωνίας κ.α.) σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ώστε να διορθώσουμε τα στοιχεία αυτά, εντελώς δωρεάν. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
210 32.31.648

Εγγραφείτε στο Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter